Seguretat i bicicleta

La bicicleta és un mitjà de transport sostenible i molt beneficiós pels que la utilitzen regularment, però últimament ha despertat molta polèmica la seva convivència amb els cotxes i els vianants a les ciutats. És important pedalejar amb precaució i conèixer les normes de circulació, per evitar accidents i conviure amb els altres vehicles i vianants de forma segura.

L’Ajuntament de Barcelona ha creat un article específic per la seguretat viària de les bicicletes a la ciutat, dins de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles. Avui, us en portem els punts més importants, però podreu consultar tot el document aquí. Aquestes normes, específiques de Barcelona, són aplicables als municipis del Baix Llobregat.

shutterstock_334706630.jpg

  • Les bicicletes han de circular obligatòriament pels carrils específics, les calçades en zones 30 o les vies senyalitzades específicament. Si no se’n disposa, les bicicletes haurien de circular preferentment per la calçada.
  • També podran circular per les voreres, però sempre han de respectar les prioritats dels vianants i no superar els 10km/h, sempre i quant disposin d’una amplada de 5 metres i 3 metres d’espai lliure. També es podrà circular amb la bicicleta per parcs públics i àrees de vianants.
  • Els ciclistes no podran circular a més de 20km/h pels carrils bici situats a la vorera i respectar la preferència de pas dels vianants.
  • Si els ciclistes circulen per la calçada, ho han de fer obligatòriament pels carrils més propers a les voreres.
  • Els conductors de bicicletes no poden circular amb el vehicle recolzat només en una roda ni agafar-se a vehicles en marxa.
  • Les bicicletes han de dur un timbre i, quan circulin de nit, llums i elements reflectants (al davant, de color blanc, i al darrera, de color vermell) degudament homologats.
  • Les bicicletes s’han d’estacionar preferentment als llocs habilitats, deixant en tots els casos un espai lliure per als vianants de tres metres.

La seguretat a sobre la bicicleta també és important. Respectar aquestes normes reduiran el risc d’accident i millorarà la convivència entre vehicles motoritzats, vianants i les bicicletes. Uniu-vos!

shutterstock_123427498.jpg

Deixa un comentari